Krocan nebyl domestikován kvůli masu, ale pro peří

Aktuality |

 Brooklynne Fothergill z University of Leincester analyzovala pozůstatky krocanů domestikovaných v Severní Americe někdy kolem roku 500 n. l. Fothergill měla k dispozici kosti z let 750-1750. Poškození těchto kostí údajně neodpovídá tomu, že by krocany někdo porcoval a jedl. K čemu tedy indiánům tito ptáci byli? Fothergill soudí, že byli pravděpodobně chováni primárně kvůli […]




 Brooklynne Fothergill z University of Leincester analyzovala pozůstatky krocanů domestikovaných v Severní Americe někdy kolem roku 500 n. l.

Fothergill měla k dispozici kosti z let 750-1750. Poškození těchto kostí údajně neodpovídá tomu, že by krocany někdo porcoval a jedl. K čemu tedy indiánům tito ptáci byli? Fothergill soudí, že byli pravděpodobně chováni primárně kvůli peří, které se používalo na čelenky a mohlo mít i další funkce rituální nebo prestižní povahy.

 

Zdroj: Eurekalert

 

Poznámka: Krocan se choval na východě USA, kde se s ním setkali i angličtí osadníci a udělali si z něj štědrovečerní jídlo. Znali krocana i obyvatelé puebel? Ti jinak byli odkázáni na dietu s převahou kukuřice, maso by jistě uvítali, zde by tedy hlavním využitím sotva bylo peří.

A pokud kultury jihozápadu USA krocana chovali, proč se nerozšířil i do Mexika? Vždyť tam měli např. Aztékové tak totální nedostatek živočišných bílkovin, že sbírali muší larvy na jezeře Texcoko, podle některých teorií měl i jejich rituální kanibalismus „obyčejně výživářský“ rozměr.

 











Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.