Linky: Umělá krev a etiopský vlk

Biologie |

Tanec včel se vyvinul z původně chemických signálů. Dva významné objevy v medicíně představuje objev umělé krve a léku na hepatitidu C; zajímavý by mohl být i nápad podávat antibiotika, která se budou sama rozkládat. Etiopskému vlkovi hrozí vyhynutí. Trochu politiku a byznysu kolem biotechnologií a klonování člověka. Přinášíme dvě archeologické novinky: podíváme se na objev eneolitické svatyně a pokusíme se rekonstruovat katastrofu jednoho hradiště, k níž došlo v 10. století. Následuje další pravidelný přehled odkazů...




Tanec včel se vyvinul z původně chemických signálů. Dva významné objevy v medicíně představuje objev umělé krve a léku na hepatitidu C; zajímavý by mohl být i nápad podávat antibiotika, která se budou sama rozkládat. Etiopskému vlkovi hrozí vyhynutí. Trochu politiku a byznysu kolem biotechnologií a klonování člověka. Přinášíme dvě archeologické novinky: podíváme se na objev eneolitické svatyně a pokusíme se rekonstruovat katastrofu jednoho hradiště, k níž došlo v 10. století. Následuje další pravidelný přehled odkazů…

Různé tance včel, pohybová navigace a symbolické jazyky se zřejmě vyvinuly z chemických stop. V přírodě se ještě dnes můžeme u některých včel setkat i s "mezičlánky" těchto změn u tropických včel medosavek.
Podrobnosti Ihned
http://ihned.cz/1-10075640-13569650-006000_d-b8

Co vlastně bylo objeveno v Horoměřicích Prahy? Jde opravdu o svatyni a pokud ano, z jaké pochází doby (pravděpodobně eneolit). V rozhovoru odpovídá archeolog Jaroslav Beneš ze společnosti Archeos.
Podrobnosti Planetárium
http://www.rozhlas.cz/sever/planetarium/_zprava/91061

Ničivé přepadení hradiště Nemětice na Strakonicku se odehrálo v 10. století. Událost připomíná mimo jiné bezmála stovka železných hrotů šípů – nález tohoto druhu nemá v Evropě obdoby. Událost se pokouší rekonstruovat v jakémsi až detektivním pátrání server Archeologické místo.
http://www.archeologicke.misto.cz/vite/vite.htm

Syntetická krev by mohla představovat velký pokrok na poli medicíny. Krev je ve formě prášku, který může být léta skladován a těsně před použitím se rozpustí. K přípravě se používá krev "skutečná", jež má však mnohem menší trvanlivost. Imunitní systém krev vítá, rozvod kyslíku je rychlejší než u krve skutečné (výhoda např. při infarktu) a dokonce nezáleží ani na krevní skupině pacienta.
Podrobnosti Ihned
http://www.ihned.cz/1-10072050-13551300-003000_d-8d

Dalším významným objevem by mohl být lék na hepatitidu C. Chorobou je dnes celosvětově nakaženo asi 170 milionů lidí, přičemž každoročně zabije více lidí než AIDS. Na rozdíl od hepatitidy A a B také není zatím známa žádná očkovací látka.
Podrobnosti Idnes
http://zdravi.idnes.cz/zdravi.asp?r=zdravi&c=A031027_125826_zdravi_mad

Další komentář na téma evropského zaostávání ve vědě přináší Ihned. Obrat investic do biotechnologií vzrostl za posledních pět let o sedm set procent. Více než z poloviny se na výsledku podílely firmy z USA. Unie pouze dvanácti procenty. "Hospodářské výsledky biotechnologických firem v unii odpovídají americké úrovni z roku 1996," odhaduje mluvčí Evropské federace pro biotechnologie Kim Meulenbroecksová.
http://ihned.cz/1-10071660-13554780-001000_d-53.

Abychom na druhé straně neviděli svět zcela černobíle: Jiné biotechnologie naopak narážejí na problémy v USA. Právě USA totiž usilují v OSN o rezoluci, která by veškeré klonování člověka (i terapeutické) zakázala. Proti stojí především Británie, Belgie a Čína, které prosazují, aby si každá země svou legislativu určovala sama.
Podrobnosti Ihned.
http://ihned.cz/3-13566420-klonov%E1n%ED-000000_d-e6

Poznámka: Nedávno jsme zde odkazovali na Osla, kde se popisovala příprava lidských kmenových buněk dokonce i v Íránu.

Hromadu zajímavostí v uplynulém týdnu přinesl náš
oblíbený server Osel.
Etiopským vlkům hrozí vyhynutí kvůli epidemii vztekliny, kterou dostali od zdivočelých psů. Zachránit je může vakcína, protože se však jedná o produkt genového inženýrství, odmítají ji odpovědná místa použít.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=447&music=&x=

Nový typ antibiotik by se mohl rozkládat, jakmile dosáhne tenkého střeva. Dosáhne se toho tak, že příslušný enzym, který antibiotikum rozloží, bude podáván v kapsli, která se rozpustí mezi tenkým a tlustým střevem. Díky tomu by antibiotika nelikvidovala střevní mikroflóru (čímž navíc přispívají ke vzniku rezistentních kmenů bakterií).
http://www.osel.cz/index.php?clanek=444&music=&x=








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.