Uran z mořské vody by mohl vystačit do roku 5000

Ekonomika |

Chris Janke z americké Oak Ridge National Laboratory a jeho kolegové zjistili, že nové adsorbenty dokáží z mořské vody vychytávat uran velmi efektivně.




Současná jaderná energetika se nachází spíše v útlumu, takže nedostatek uranu není nijak pociťován – v tuto chvíli. Dojde-li však k renesanci jádra, je zde každopádně k dispozici další velmi vydatný zdroj paliva. Nedá se sice říct, že zcela obnovitelný, ale dostatečně vydatný na to, aby to vyšlo nastejno. Uranu v moři je totiž podle odhadů dost na to, aby pokryl současnou energetickou potřebu lidstva po 3 000 let.
Až dosud byl uran z mořské vody asi dvakrát dražší než ten normálně těžený. To by sice vzhledem k celkovým nákladům na výstavbu a provoz jaderné elektrárny prodražovalo vyrobenou elektřinu už jen velmi mírně, ale i tak je to prozatím neekonomické.
Nové adsorbenty zvané HiCap budou také ekonomicky konkurenceschopné zřejmě až v budoucnu, nicméně by podle autorů výzkumu mohly být určitou zárukou pro investory, že uran nezdraží víc než na určitou hranici.
Jak tyto adsorbenty vypadají? Polyethylenová vlákna o velkém povrchu se vystaví ionizujícímu záření. Následně se nechají zreagovat se sloučeninami, které mají vysokou afinitu k určitým kovům (uran je jen jednou z možností) a máme účinný lapač.
Zdroj: The Register

Poznámka: Šlo by podobně těžit z mořské vody zlato? Bylo by to při současných vysokých cenách už efektivní?











Komentáře

29.07.2014, 10:51

.... thanks!...

16.05.2013, 07:44

[...] Uran z mořské vody by mohl vystačit do roku 5000 [...]

09.10.2012, 20:44 frenki

Nepravděpodobné

Myslím, že je naprosto zbytečné odhadovat dobu, na kterou by nám uran stačil, protože rychlost vývoje lidstva je exponenciální a nikdo neví, jestli toto tempo udržíme, jestli se zrychlí nebo zpomalí, případně jestli se nevyhladíme...Každopádně technologie se vyvíjí tak rychle, že podle určitých studií, by nám mohl stačit uran, který máme teď na velice dlouhou dobu...Nemluvě o termojaderné fúzi, která už 30 let má být za 30 let...třeba se jednou dočkáme a uranu odzvoní nadobro.... Každopádně je to úspěch a udělalo mi to radost.

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.