Pivo pod mikroskopem (3)

Biologie |

Jaké jsou příčiny kocoviny? Pouze vyšší alkoholy, nebo třeba i nikotin? Jak se kocovině vyhnout? Utopenec k pivu? Paralen před usnutím? Vyprošťovací ranní pivo nebo káva? Jak alkohol ovlivňuje kvalitu spánku? Hrozí v případě pití piva závislost? Má smysl dělit kultury či lidi podle toho, zda preferují pivo nebo víno? Skutečně pivo může za stejnojmenný "mozol"?




Na naše otázky odpovídá.Ing. Vladimír Kellner, CSc., který je vedoucím Analytické zkušební laboratoře akreditované ČIA, o.p.s., podle ISO 17025) Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., Praha. Ing. V. Kellner zastupuje Český svaz pivovarů a sladoven v Analytické komisi Evropské pivovarské konvence, což je jakési, dalo by se říct, Pivovarské OSN. Ing. Kellner je předsedou subkomise Pivo.

Jsou příčinou kocoviny opravdu pouze vyšší alkoholy? V jakých pivech jich je relativně více a v jakých méně?

Kocovina má příčin více. Jedním z důležitých faktorů jsou i ony zmíněné vyšší alkoholy. Ale není možné tady rozlišovat piva jenom podle obsahu těchto vyšších alkoholů. U konzumenta vždycky hraje hlavní roli chuť a vůně piva. Jde o to, jestli mu chutná právě ta značka, kterou pije. Pak je třeba být rozumným konzumentem a svému zdraví prospět, nikoliv mu škodit nadměrnou konzumací, ze které je nutné se ráno obtížně „vylízávat“ s bolavou hlavou a žaludkem jako na vodě.

Může se na ranních bolestech hlavy podílet i nikotin, respektive nějaká jiná složka kouře ze zakouřené restaurace?

Tady vás asi zklamu, sám nekouřím. Protože je ale obecně známo, že kouření škodí v jakémkoliv množství, tedy i pasivní kouření škodí, myslím, že konzumaci je vždy lépe provozovat na zdravém vzduchu. Tedy buď v nekuřáckém nebo hodně často důkladně větraném prostředí, příp. když je to možné, tak třeba v hospůdce venku pod kaštany.

Pivo zlepšuje stravitelnost různých pochutin typu tlačenek a utopenců, které se často konzumují spolu s ním? Nakolik pivo ale také zmírňuje negativní zdravotní účinky těchto poživatin (cholesterol, příliš tuků, navíc s nevhodným složením mastných kyselin atd.).

Tady zase nelze dělat obecné soudy. Záleží na množství zmíněných potravin a piva. Ale nikdy nesmíme zapomenout, že pít i jíst se má střídmě. Tedy pokud sníme hodně nezdravých potravin, ani pivo nás nespasí.

Co dělat, když už kocovina přijde? Nějak to ustát a přetrpět? Acylpyrin? Paralen? Vyprošťovací pivo? Silná káva? Kyselý nápoj typu nálevu od okurek? Ionty v minerálce? Mléko s účinkem pufru?

Zde je receptů velmi mnoho a nevím o žádném, který by fungoval vždy a na každého. Často se doporučuje silná česneková polévka, případně rozpustné vitamíny nebo acylpyrin. Dnes už se i v lékárně dají sehnat prášky, které pomáhají nepříjemné stavy přečkat. Ale ani ty prý nejsou stoprocentní.

Existují nějaké recepty "co si dát před spaním", aby ráno kocovina vůbec nenastala? (céčko? acylpyrin?)

Možná jsem již odpověděl. Doporučoval bych to céčko i acylpyrin. Ráno si lze dát tu česnečku. Ani „vyprošťovací“ pivo nebývá k zahození. Důležitější ale je pít s mírou a tak kocovině se vyhnout.

Je pravda, že pivo obsahuje tak malý podíl alkoholu, že zde nehrozí velké riziko vzniku závislosti?

Tak tady je třeba důrazně upozornit, že nebezpečí hrozí vždycky, i když obsah alkoholu je nízký. Každý, kdo si neumí život představit bez piva, je ohrožen závislostí. Problém má v každém případě člověk, který již alkohol aktivně vyhledává, tzn. že se musí napít třeba i v práci, nebo i sám doma, protože jeho tělo chce aktivně alkohol. Člověk, který má již problémy v osobním a profesním životě s alkoholem by se měl v každém případě začít léčit.

Nakolik je schopnost metabolizovat alkohol dána geneticky?

Ano, jak jsem již řekl, jedná se vlastně o přítomnost alkoholdehydrogenasy v organismu. Pokud jí někdo má díky genetickým disposicím málo, měl by se alkoholu raději vyhnout širokým obloukem, protože vždycky může očekávat jenom nepříjemnosti s jeho odbouráváním.

Nakolik lze věřit vlastnímu organismu? Tj. myslet si, že když mi po pivu (či jiném alkoholu) ani ve větším množství nebývá špatně, že mi pivo vlastně nijak neškodí?

I tady už si asi čtenář v mých předchozích odpovědích mohl řešení najít. Alkohol pomáhá pouze při rozumném, střídmém, uměřeném požívání. V literatuře lze nalézt i ne zrovna pochopitelné české slovo moderované pití. Samozřejmě nejde o to, že nám při pití bude sekundovat jakýsi moderátor, ale jde o ne zrovna vhodný překlad anglického výrazu moderate. Lépe je použít výraz střídmé, rozumné pití. Takže pokud někdo tuto zásadu nectí, protože mu alkohol subjektivně neškodí, doporučuji brzdit se pevnou vůlí. Mohlo by to s ním jinak skončit jednou dost špatně – na protialkoholní léčbě.

Čím je způsoben fakt, že zatímco někdo následkem alkoholu dlouho vyspává, jiní nešťastníci (včetně mě osobně) mívají problémy s "krátkým spánkem", tj. budí se už po cca 4 hodinách a druhý den mají primárně problémy nikoliv v důsledku alkoholu, ale z nevyspání?

Tady je zase třeba hledat odpověď v genetické výbavě jedince. Všichni jsme vlastně unikátní exempláře. Každý se tedy s alkoholem vyrovnává jinak a tady by měl každý poslechnout buď svoje tělo, když ho nepříjemnou kocovinou varuje, aby tolik příště nepil, nebo by měl poslechnout dobře míněné rady okolí, které mu poradí totéž – alespoň pokud to s ním myslí dobře.

Přijde vám smysluplné nějak dělit kultury na pivní a vinné (třeba ve smyslu dalších kulturních projevů, převažujících chorob apod.)?

Tedy myslím si, že narážíte na pozitivní vlivy pití vína a piva. Tady jsou příznivci obou táborů. Jedni věří vínu, jiní věří pivu. V literatuře najdete popsané kladné vlivy pití vína i piva. O vínu se ale psalo dřív, takže asi mají příznivci vína „navrch“. O pivu se vlastně píše až v posledních letech, ale o to víc. Sportovním slangem bych asi řekl, že je to zatím remíza.

Můžete uvést ještě nějaké mýty o pivu, které urputně přežívají bez ohledu na svou faktickou nepravdivost?

Napadá mě jenom mýtus „pivního mozolu“. Neprávem se tvrdí, že vzniká nadměrnou konzumací piva. Pravda je ale taková, že pivo zvyšuje chuť k jídlu. Jenom málokdo si spočte, kolik kalorií „vypil“, aby si náležitě „upřel“ toto množství v ostatních potravinách. A potom je za viníka označeno – neprávem – pivo.

Děkujeme za vyčerpávající odpovědi!








Související články




Komentáře

28.07.2014, 02:46

.... thanks for information!!...

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.