Pekelná planeta s atmosférou z kovů

Aktuality |

O žádné jiné planetě, obíhající okolo cizí hvězdy, se toho v posledním roce nenapsalo tolik. Exoplaneta CoRoT-7 b fascinuje astronomy od svého objevu v únoru 2009. Tento tajemný svět je má hmotnost asi 5 Zemí a poloměr méně než dvě Země.




 Exoplanetu CoRoT-7 b najdeme v souhvězdí Jednorožce ve vzdálenosti asi 490 světelných let. Za objevem dosud nejmenší známé exoplanety stojí kosmický dalekohled Corot. S tvrzením, že se jedna o nejmenší známou exoplanetu, bychom měli zacházet s maximální opatrností. Průměr exoplanety lze zjistit pouze u tranzitujících exoplanet. U mnoha exoplanet, z nichž některé mohou být teoreticky menší než CoRoT-7 b, známe pouze hmotnost.

Astronomové dnešní technikou dokáží zkoumat za určitých okolností atmosféry exoplanet. V případě CoRoT-7 b však věrohodná data nemáme a tak můžeme pouze usuzovat na přítomnost řídké atmosféry, skládající se převážně z kovů.

Exoplaneta obíhá okolo svého slunce s periodou jen něco málo přes 20 hodin! Malá vzdálenost od hvězdy má za následek vázanou rotaci, takže exoplaneta je ke svému slunci natočena stále stejnou stranou. Teplota na přivrácené straně se odhaduje na 2 200°C, zatímco na odvrácené straně panuje mrazivých -210°C!

 Pokud tedy rádi slavíte narozeniny a nemůžete se s manželkou dohodnout, zda vyrazit za zimními radovánkami či teplem, pak je CoRoT-7 b tím pravým místem pro vaší dovolenou. Před cestou vás možná bude zajímat, jak to vlastně vypadá na povrchu tohoto cizího světa. Astronomové zatím mohou vyvozovat závěry pouze na základě počítačových simulací. Výsledky jedné takové jsme vám přinesli v říjnu v článku /na webu Exoplanety.cz/ Prší na exoplanetě COROT-7b kameny?

Astronomové University of Washington nyní představili další počítačový model exoplanety CoRoT-7 b. Podle jejich závěrů je CoRoT-7 b doslova „megavulkanickou planetou“. Spousta sopek a láva po celém povrchu, takový pohled by se vám patrně naskytl po příletu k této exoplanetě. Velká vulkanická činnost má podle astronomů dvě příčiny. Tou první je malá vzdálenost od hvězdy, která činní jen 2,5 milionů km, druhou a hlavní příčinou jsou pak velké slapové síly, deformující celý povrch planet.

Převzato z webu Exoplanety.cz, upraveno.











Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.