Nová studie výzkumníků z University of Toronto a Bank of Canada zpochybňuje obvyklou představu, podle které jsou nejlepší investiční portfolia ta nejširší.
Tím nemá být řečeno, že by portfolio nemělo vyvažovat rizika. David Goldreich a Hanna Halaburda nicméně tvrdí, že správci kvalitních portfolií (není jasné, do jaké míry jde o brokery a do jaké o fondy) dávají svým zákazníkům na výběr jen z několika možností (např. 1 index pro akcie, 1 pro komodity apod.) – ba dokonce právě z toho lze prý i trochu odvodit, že správce je kvalifikovaný, udělá nějaký rozumný předvýběr apod.. Kratší nabídka statisticky odpovídala lepšímu zhodnocení investic. Lidé obecně preferují vybírání z menší nabídky, zde tento náš spíše iracionální sklon ale víceméně náhodou přináší prospěch.
Autoři článku v Management Science pokládají otázku, zda něco podobného (tedy že dlouhý seznam ve skutečnosti nekoresponduje s kvalitou) platí i pro jiné nabídky – třeba pro jídelní lístky.
Zdroj: Phys.org
Poznámky:
– Proč preferujeme kratší nabídky? Delší výběr nás zahltí, nebo je zde ještě nějaký jiný důvod?
– Jak je to třeba s „optimální“ velikostí supermarketu? Samozřejmě obchod s tisícem sýrů, tisícem jogurtů apod. by již bylo i fyzicky náročné obejít, je to ale jediná potíž? Jak to funguje v případě e-shopu?
Komentáře
13.05.2013, 07:51 cc
ano, ale
I u jídelních lístků je to dáno fundamentálně - kvalitní kuchař s dostatečným rozhodovacím právem vždy raději soustředí síly. Širší nabídka je lepší obecně, ale zase jí využijí spíše specialisté a i ti vzhledem k omezenému množství času nám danému stejně nakonec vybírají jen pár položek. A nakonec: samotný čas strávený výběrem je koneckonců také ztráta, takže cena experta je právě v tom, že čas vynaložený jím ke studiu možností nemusí vynaložit spousta dalších lidí. Jinak ale paralýza rozhodování z nadbytku možností je zjevně lidským nedostatkem, klasickou ukázkou lenosti evoluce.
Napsat vlastní komentář
Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.