Kapsaicin je látka, která způsobuje pálivost chilli a všemožných dalších papriček. Vyskytuje se v nich v různých koncentracích, možná jste narazili na popisy speciálních odrůd, které potom soutěžně pojídají lidé opravdu ohnivého naturelu. Většině lidí není tato chuť moc příjemná, minimálně od určité intenzity.
Aktuální výzkum, který provedli Feng Qin a Jing Yao, se na základě účinku kapsaicinu pokusil pochopit fungování receptorů pro vnímání bolesti. Některé naše senzorické systémy se zjevně přizpůsobují aktuální situaci, v tmavém kině zaostříme zrak apod. Platí to ale i pro receptory bolesti? Vědci měli na mysli skutečnou „změnu měřítka“, nikoliv pouhé „zahlcení“ a vyřazení receptoru v podobě znecitlivění.
To je docela důležité vědět, protože kapsaicin se už v podobě mastí používá mj. na léčbu bolesti svalů nebo artritidu. Ovlivňuje neurony pomocí změny koncentrace vápenatých iontů; většinou tento podnět vnímáme hlavně jako teplo (pálení), můžeme ho ale cítit i jako bolest.
Ukázalo se, že kapsaicin receptory nevyřazuje, mění pouze jejich práh. Pokud bychom jeho koncentraci např. zvedli, člověk by bolest opět ucítil. To má řadu dopadů, např. takto léčenému člověku by se tedy nemělo stát, že bude zničen nějakým vážným problémem, jehož si vůbec nevšimne, protože to „nebude bolet“.
U receptorů bolesti tedy neplatí, že mají „pevný práh bolesti“ a mohou být pouze zcela vyřazeny. Jejich „škálu“ můžeme měnit, intenzita bolest bude záviset na tom, co jsme s nimi prováděli v minulosti.
Zdroj: Eurekalert
Komentáře
Napsat vlastní komentář
Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.