Znalci vína i obchodníci dostávají do rukou další techniku – s pomocí hmotnostní spektrometrie dokáží rozpoznat i původ dubu, z něhož byl vyroben soudek. Každý dubový les má své vlastní mikroklima, vlastnosti půdy, všude na dubech rostou jiné lišejníky a další parazité. To všechno se projeví i na chemickém složení dřeva. Régis Gougeon a […]
Znalci vína i obchodníci dostávají do rukou další techniku – s pomocí hmotnostní spektrometrie dokáží rozpoznat i původ dubu, z něhož byl vyroben soudek.
Každý dubový les má své vlastní mikroklima, vlastnosti půdy, všude na dubech rostou jiné lišejníky a další parazité. To všechno se projeví i na chemickém složení dřeva. Régis Gougeon a jeho tým z University of Bourgogne v Dijonu (Francouze zřejmě anglický přepis nepotěší) si vybrali devět dubových lesů a dokázali jim přiřadit jednotlivé „chemické otisky“, takže pak uměli určit, z jakého lesa soudek s vínem pochází. Stanovení lze provést bez ohledu na to, o jaký druh dubu konkrétně jde i jaké víno (barva i odrůda hroznu) je v soudku. Mělo by to takto fungovat určitě až do vín starých 10 let.
Zdroj: New Scientist
Poznámka: New Scientist uvádí, že metoda by šla použít tam, kde jsou nějaké pochybnosti o původu vína – zda je opravdu tím, co je deklarováno. Nemohli by milovníci vína nakonec začít preferovat určité kombinace a požadovat, aby to a to víno bylo kvašeno v sudech z té a té oblasti? Nebo exhibice na degustaci: „cítím zde dub z XY s jeho specifickými lišejníky“ :-).
Komentáře
Napsat vlastní komentář
Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.