Potravinové alergie se mohou týkat i rýže

Aktuality |

Alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let.




U lidí, trpících potravinovou alergií, vyvolává konzumace určité složky potravy aktivaci imunitního systému, při níž se uplatňují protilátky typu IgE. Důsledkem bývá například ekzém, kopřivka, otok jazyka, astma, zvracení, průjmy nebo bolesti a křeče břicha. Mezi hlavní alergeny, podílející se na cca 90% alergických reakcí, se řadí mléko, vajíčka, pšenice, burské oříšky, sója a ryby. Pacientům trpícím alergiemi na složky potravin pak bývá doporučována alternativní dieta založená na rýži, která je obecně považována za hypoalergenní potravinu. Studie z posledních let však dokládají, že právě rýže může nezřídka způsobovat celé spektrum alergických reakcí.

Tématu alergie na rýži se blíže věnuje článek, jehož spoluautorem je Jaroslav Goliáš z Katedry buněčné biologie PřF UK. Cílem práce bylo nalezení a charakterizace rýžových proteinů, schopných vyvolat alergickou reakci u pacientů s potravinovou nebo pylovou alergií. Zkoumané vzorky pocházely ze syrové nebo uvařené rýže, byly rozděleny pomocí proteomických elektroforetických technik a poté vědci zjišťovali reaktivitu rýžových proteinů s protilátkami obsaženými v séru alergických pacientů. Proteiny, které byly těmito protilátkami rozeznávány, byly identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie.

Ukázalo se, že řada rýžových proteinů (například některé typy glutelinů) reaguje s IgE protilátkami přítomnými u pacientů s alergií na potraviny; u pacientů s pylovou alergií byl tento efekt slabší a u zdravých jedinců alergická reakce nebyla zaznamenána. U osob, jejichž protilátky vykazovaly vysokou reaktivitu na rýžové extrakty, byla alergenicita rýže potvrzena také pomocí testu aktivace bazofilů (BAT) a kožního alergického testu (SPT). Metodou hmotnostní spektrometrie pak vědci identifikovali šest dosud nepopsaných potenciálních rýžových alergenů.Z výsledků této studie vyplývá, že by bylo vhodné předem otestovat, zda pacienti alergičtí například na pšenici netrpí rovněž alergií na rýži, a případně tuto obilovinu vyřadit z jejich jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Najdete je ve výše zmíněném článku:

Goliáš J, Humlová Z, Halada P, Hábová V, Janatková I, Tučková L. (2013), Identification of rice proteins recognized by the IgE antibodies of patients with food allergies. J Agric Food Chem. 2013 Sep 18;61(37):8851-60. doi: 10.1021/jf402759f

Zpracovala: Blanka Zámostná

Převzato z popularizační rubriky Přírodovědecké fakulty UK Praha, upraveno

 








Související články




Komentáře

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.