Biologie |
V USA churaví několik pracovníků jatek a potravinářských výrob. Nakazili se při práci s vepřovou mozkovou hmotou pomocí stlačeného vzduchu. Kromě pasty určené do konzerv přitom vznikal i aerosol obsahující částice mozkové hmoty. Existuje podezření, že se potíže způsobilo právě vdechování tohoto aerosolu.
V USA churaví několik pracovníků jatek a potravinářských výrob. Nakazili se při práci s vepřovou mozkovou hmotou pomocí stlačeného vzduchu. Kromě pasty určené do konzerv/k jídlu přitom vznikal i aerosol obsahující částice mozkové hmoty. Existuje podezření, že se potíže způsobilo právě vdechování tohoto aerosolu.
Problémy začaly na jatkách v Minnesotě v roce 2006. Postupně se onemocnělo 12 osob, u nichž se projevovala slabost, únava, otupělost až paralýza. Podobné symptomy byly zaznamenány i u zaměstnanců na jatkách v Indianě. Neurologové uvádějí, že ačkoliv se u některých nemocných jejich stav zlepšil, úplně v pořádku není nikdo: dosud trpí zánětem páteřních i periferních nervů. Předpokládá se, že jde o následek autoimunitní reakce na vdechnuté proteiny z prasečích mozků.
Popsaný výrobní postup nebyl rozšířený a po zjištění možných zdravotních komplikací se zcela přestal používat.
Zdroj: New Scientist
Poznámka:
„Reakce na proteiny“ a nervové potíže samozřejmě vyvolává asociace k chorobám typu BSE – což je na zprávě pozoruhodné. Původní článek ovšem toto spojení neobsahuje. Ono je fakt, že u prionových chorob je inkubační doba mnohem delší, takže nejspíš půjde prostě o něco na způsob obyčejné alergie/autoimunitní reakce. Taktéž by lékaři jistě zveřejnili, že u nemocných došlo k nějakým změnám mozku.
Komentáře
Napsat vlastní komentář
Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.