Vědci sekvenují genom kakaa

Biologie |

***tisková zpráva společnosti IBM USDA-ARS, Mars a IBM mají v úmyslu sekvenovat a prostudovat genom kakaa. Studie může být přínosná pro více než 6,5 miliónu farmářů po celém světě, neboť pomůže zachovat světové dodávky čokolády Zemědělská výzkumná služba amerického Ministerstva zemědělství (United States Department of Agriculture-Agricultural Research Service, USDA-ARS), společnost Mars Incorporated a IBM mají v plánu […]




***tisková zpráva společnosti IBM
USDA-ARS, Mars a IBM mají v úmyslu sekvenovat a prostudovat genom kakaa. Studie může být přínosná pro více než 6,5 miliónu farmářů po celém světě, neboť pomůže zachovat světové dodávky čokolády

Zemědělská výzkumná služba amerického Ministerstva zemědělství (United States Department of Agriculture-Agricultural Research Service, USDA-ARS), společnost Mars Incorporated a IBM mají v plánu využít své vědecké zdroje k sekvenování a analýze celého genomu kakaa. Sekvenování genomu kakaa je důležitým vědeckým krokem, který umožní cílenější křížení kakaovníku a možná pomůže i zvýšit kvalitu kakaa, klíčové ingredience čokolády.

Výsledky tohoto výzkumu pomohou farmářům pěstovat kvalitnější kakao a především pomohou vytvořit zdravější, silnější odrůdy kakaovníku s vyššími výnosy, větší odolností vůči škůdcům a chorobám a lepšími vlastnostmi z hlediska nároků na vodu a živiny. Tyto odrůdy pomohou udržet důležitý sociální, ekonomický a ekologický motor v Africe, kde se pěstuje 70 procent světového kakaa. Společnost Mars výsledky výzkumu volně zpřístupní v rámci tzv. Zdroje veřejného intelektuálního majetku pro zemědělství (Public Intellectual Property Resource for Agriculture, PIPRA), který podporuje zemědělské inovace pro humanitární a v malém měřítku i komerční účely.

Sekvenování genomu odstraní tápání spojené s tradičním křížením. Vědci a farmáři si od jeho uskutečnění slibují, že jim pomůže lépe identifikovat konkrétní genetické znaky, jež umožňují kakaovníku dosahovat vyšších výnosů a odolávat suchu nebo škůdcům. Potom budou moci pěstitelé kakaa produkovat odrůdy s těmito žádoucími rysy a konvenčními technikami křížení vytvářet jedinečné, nové druhy kakaovníku.

Viz také:
Víno vyšlechtěné proti chorobám, ale bez dopadu na chuť
Jak vydělat na genomu rýže?








Související články




Komentáře

27.07.2014, 17:07

.... ñýíêñ çà èíôó....

Napsat vlastní komentář

Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.