Biologie |
V receptech proti kocovině se obvykle nedoporučuje jíst sladké (naopak cukr požívaný v kombinaci s alkoholem následnou kocovinu ještě zvyšuje). Na druhou stranu – někteří z vlastní zkušenosti vědí, že ovoce může pomoci.
pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku
Podle nového výzkumu by účinnou látkou snižující toxicitu ethanolu mohla být fruktóza, tedy „ovocný cukr“.
Francisco Sanchez z Ben-Gurion University v izraelském Negevu zjistil, že takhle to alespoň funguje u egyptských netopýrů živících se ovocem. Netopýrům se libí, pokud místní ovoce (hlavně datle a fíky) má porušenou slupku, lépe se pak dostanou k dužině. Toto ovoce ale současně rychleji kvasí a koncentrace alkoholu v něm může dosáhnout až 1 %. Pro nás by to představovalo silnější nealkoholické pivo nebo kefír, pro netopýry je už ale taková koncentrace toxická – mají pak problémy uniknout predátorům a podobně jako opilí lidé také narážejí do překážek.
Vědci zjistili, že s větším podílem ethanolu netopýři preferují ovocné plody obsahující více fruktózy v poměru ke glukóze a sacharóze.
Zdroj: ScienceDaily a další
Poznámky:
– účinky ovoce proti kocovině mohou být u člověka dány i jinak (vitamíny, organické kyseliny apod.)
– původní článek na ScienceDaily hovoří (dost podivně) o tom, že po nocích strávených popíjením nám pomáhá sladké a máme na něj chuť; toto se ale obvykle nedoporučuje/neuvádí.
– jakým mechanismem vlastně fruktóza snižuje toxicitu ethanolu? Její metabolismus je přece velmi podobný sacharóze i glukóze (glukóza se podává při tak silné otravě etanolem, když dotyčný skončí „na kapačkách“), v podstatě probíhá jen jinou rychlostí.
Komentáře
Napsat vlastní komentář
Pro přidání příspěvku do diskuze se prosím přihlašte v pravém horním rohu, nebo se prosím nejprve registrujte.