***oznámení Tiskového odboru AV ČR
Výzkumem mechanismů, kterými Omega 3 mastné kyseliny z mořských ryb napomáhají v prevenci a léčbě metabolických poruch spojených s obezitou, se zabývá vědecký tým pod vedením MUDr. Jana Kopeckého, DrSc., z Fyziologického ústavu (FGÚ) AV ČR. Omega 3 jsou důležitou součástí zdravé výživy, redukují krevní tuky, působí protizánětlivě a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. V pokusech na myších, u nichž byla obezita podobně jako u většiny lidí indukována dietou s vysokým obsahem tuku, badatelé zkoumali vliv kombinovaného působení Omega 3 a mírné kalorické restrikce.
Náhrada 10 % tuků v dietě za Omega 3 a současné snížení kalorického příjmu o pouhých 10 % zamezilo přibývání na váze a snížilo obsah tukové tkáně. Je zajímavé, že u myší ubýval tuk především v břišní oblasti. Došlo též k výraznému snížení celotělové chronické zánětlivé reakce, která je spojena s obezitou. To vše je důsledek metabolických změn činnosti mitochondrií a ovlivnění lipidových signálních molekul v tukové tkáni. Tyto výsledky vysvětlují ojedinělé klinické studie, které naznačují, že Omega 3 působí proti obezitě pouze tehdy, sníží-li se zároveň energetický příjem. Výzkum přispěje k ochraně před obezitou a před důsledky chronického zánětu spojeného také např. s neurodegenerativními a trávicími chorobami.
Nárůst obezity se stává celosvětovým problémem. V posledním desetiletí stoupl počet obézních lidí několikanásobně, a to nejen v zemích s rozvinutou ekonomikou, ale také např. v Indii i jinde, kde se lidé přibližují životnímu stylu bohatší části planety. V současné době žije v ČR více než 60 % populace s nadváhou (s indexem tělesné hmotnosti, BMI ≥ 25 kg/m2) či obézní (BMI ≥ 30 kg/m 2). Asi u poloviny obézních lidí se časem objeví cukrovka, diabetes 2. typu, vznikající při snížené citlivosti k inzulínu, což je asi dvakrát častěji než u lidí, kteří si dokáží tělesnou hmotnost uhlídat. Lidé s nadváhou, a zejména diabetici, více trpí kardiovaskulárními chorobami, na které umírá asi 75 % diabetiků, stoupá u nich četnost nádorů, kloubních a některých dalších onemocnění, takže v průměru umírají o pět let dříve. Součástí prevence a léčby obezity musí být vědecky podložená úprava životního stylu.