Charles Bamforth a Troy Casey z University of California v Davisu nyní provedli velký test 100 piv z celého světa, aby porovnali množství obsaženého křemíku. Výsledkem je zjištění, že největší obsah a tedy nejblahodárnější působení na kosti má pivo typu pale ale (anglický typ piva). Na opačném stupni skončila piva nízkoalkoholická a pšeničná piva (kde je ječmene a tedy i křemíku pochopitelně méně).
Mírní pivaři měli v již dříve provedených výzkumech oproti abstinentům vyšší hustotu kostí. Výsledky lze použít i ve sporech pivo vs. víno vs. tvrdý alkohol – víno ani lihoviny tento pozitivní dopad nemají. U nadměrného pití se příznivý účinek bohužel snižuje (ale tady si můžeme říct, že to je povinně politicky korektní závěr, aby výzkumníci nemohli být obviněni z podpory alkoholismu :-)). Jiná věc ale je, že pro prevenci osteoporózy má mnohem větší význam něž křemík biologicky využitelný vápník, takže mléčnými výrobky si v tomto ohledu prospějeme více než pivem.
Zdroj: New Scientist