Scienceworld.cz
PRO MOBIL
PRO MOBIL


KLASICKY
KLASICKY


Želví vejce úspěšně kultivovaná ve vinotéce

V sobotu 4. února 2012 se v pražské Zoo uskuteční křest osmi malých želv pardálích, které se narodily v Zoo Praha v noci na 1. ledna a staly se tak prvními mláďaty roku 2012.

Odchovat kapské želvy pardálí se dlouho nedařilo, protože nebyl dobře prozkoumaný způsob jejich rozmnožování. Chovatelé v Zoo Praha jako první na světě zjistili, že aby byl odchov úspěšný, vejce musí být delší dobu ochlazená až k teplotám 10 – 15 °C. Takové prostředí nebylo snadné nalézt, nakonec se chovatelé rozhodli využít chladicí box, určený na uložení vín – vinotéku.

„Nakladená želví vejce jsme třetí den umístili do malé vinotéky a při 13 °C a 75% vlhkosti je tam nechali plných 126 dní. Až poté jsme je přenesli do líhně, vyhřáté na 31°C. Zde se přesně po třech měsících začaly malé želvičky líhnout,“ sdělil nám kurátor Petr Velenský.

Protože se malé želvy narodily ve vinotéce, someliér  Jiří Kačerovský pro ně vybral jména těch nejvýznamnějších značek bílých vín.

Želva pardálí (Stigmochelys pardalis) je druhá největší suchozemská želva Afriky. Dorůstá délky až 70 cm, její hmotnost může být až 50 kg. Ovšem narozená mláďata měří sotva 5 cm a hmotnost je kolem 30 g. Zvláště malé „pardálky“ mají velmi pěkné zbarvení krunýře, připomínající pardálí skvrny. Právě podle nich druh dostal své vědecké i české jméno.

 

Zdroj: tisková zpráva Zoo Praha

autor


 
 
Nahoru
 
Nahoru