Nyní se objevuje možnost dalšího pozitivního efektu – látka by mohla pomáhat zabránit poškození mozku po jeho otřesu. Mohla by se tedy hodit např. profesionálním boxerům.
Vědci z Southwestern Medical Center v Dallasu ovšem tvrdí, že účinná dávka by byla obsažena asi v 8 lahvích vína. Není divu, že pokud by boxeři resveratrol před zápasem užívali, pak tedy spíše ve formě tablet.
Předpoklady vycházejí ze studií na zvířatech, kdy se ukázalo, že podání resveratolu snižuje míru poškození mozku dokonce i v případě, že je podáno až dodatečně po úrazu (ale zde už časová prodleva nesmí být dlouhá). U lidí sice jistá data tohoto typu jsou k dispozici rovněž, ale komplexnější experiment se (pochopitelně) nikdy neuskutečnil. Nicméně by mohlo být zajímavé resveratrol podávat při pádech, autonehodách, úderech do hlavy tupými předměty apod.
Zdroj: The Register
Poznámky:
– Možná by byla geneticky modifikovaná vinná réva, kde by byl pak resveratrolu vyšší obsah? Nebo taková, která by resveratrol dostala i do bílého vína?
– Resveratrol není jen v červeném vínu, respektive v příslušném hroznu, obsahuje ho např. i křídlatka nebo rybíz. Na trhu jsou k dostání příslušné potravní doplňky třeba pro ty, kdo před vínem preferují pivo.
Resveratrol na Wikipedia.cz. Zajímavé je, že zde se uvádí, že se vyskytuje i v některém víně bílém.