Základem mechanismu účinku sirovodíku (sulfanu) je zřejmě fakt, že potlačuje reakce volných radikálů. Tím by mohl chránit kardiovaskulární systém, ale také nervovou soustavu přes neurodegenerativními chorobami. Sirovodík neničí radikály přímo, ale aktivuje enzym SIRT1, který pak vykonává vlastní práci. Taktéž interaguje s genem Klotho (už jeho název podle sudičky je výmluvný). Přispívá také k regeneraci hladkých svalů.
Ukázalo se, že myši s chybějícím genem CSE, který kóduje enzym odpovědný za syntézu H2S, postihuje předčasně arterioskleróza.
Gen Klotho mj. funguje jako inhibitor ACE, tedy připomíná léky užívané pro snížení tlaku.
Hladina sirovodíku v plazmě klesá s věkem a je nižší při nižším tlaku (jakoby se organismus tedy chtěl vysokému tlaku sirovodíkem bránit). Taktéž je nižší u pacientů postižených Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou (první zjištěno u člověka, druhé u hlodavců).
A nakonec, antioxidační účinek sirovodíku by mohl být prevencí i proti nádorovým chorobám.
Hlavním autorem příslušné studie byl Zhi-Sheng Jiang z univerzity v jihočínském Hunanu. Uvádí, že sirovodík by se v budoucnu mohl používat i jako potravní doplněk. Ve větších dávkách je H2S ovšem přirozeně jedovatý.
Zdroj: ScienceDaily
Poznámky:
– Možná nějaká souvislost i s podivnými dlouhověkými organismy, které obývají okolí teplých vývěrů na mořském dně? (Nebo nepřímá vazba – sirovodík – anaerobní prostředí, proto pomalejší/jiný metabolismus a delší věk?)
– Co za tímto účelem konzumovat zkažená vejce? Jaké by byly přínosy a rizika?