Květnový Akademický bulletin se jako jednomu z hlavních témat věnuje 50. výročí objevení struktury DNA. Profesor Václav Pačes při této příležitosti představuje i stejnojmenný koktejl :-).
Do širší zkumavky nalít 1 dcl curacaa a na to nakapat šťávu z citronu nebo limetky. Zkumavku naklonit a curacao opatrně převrstvit 1 dcl ledové vodky. V mixéru rozdrtit jahody s trochou grepového džusu (mixovat jen 10 vteřin, aby se DNA z jahod uvolnila, ale nerozbila). Mix nakapat na vodku. Objeví se vlákna DNA, který pomalu klesají na povrch curacaa
podle článku profesora Václava Pačesa v Akademickém bulletinu 5/2003,
http://www.kav.cas.cz/press/stranky/archiv/ab/abposl/abposl/abposl.htm
P.S.: Plody jahod asi logicky obsahují přednostně jiné látky než DNA (ta by byla spíše v těch minisemínkách). Předešlé řádky jsou tedy míněny jako vtip, ovšem nachytat se je IMHO poměrně snadné :-).